Tällä viikolla 2016

VKO 52

Joulujen väli - kaikki hyvin.

VKOT 50 -51

Viikot vilistää. Valoisa syystalvi alkaa olla ohi ja joulua kohti mennään. Laidunelämää.Tässä itsenäisyyspäivän tunnelmia.

Lauma_pieni.jpg

Lauma_lahti_pieni.jpgTopsu_ja_Rokkari_paieni.jpg

Auringon_ratsastajat_pieni.jpg

VKO 49

Varsalla ikää puoli vuotta ja Liisa kävi antamassa ensimmäisen rokotuksen. -  Iltapäivät naapurikarsinassa ovat sujuneet rauhallisesti. -  Mira ehdotti että lähdettäisiin maneesiin tutustumaan ja näin tehtiin. Gera ja Topsukka ravailivat ja laukkailivat vanhan maneesin rauhassa tyytyväisinä. Varmaan asiaan vaikutti myös Miran rauhalliset otteet. Itse vähän jännitin kun Gerankaan kanssa ei ole irtojuoksutusta harrastettu. Topsukka selvitti maneesiin mennessä oven kynnyksen ihmettelemättä. Ulos tultaessa kynnys olikin muuttunut korkeaksi esteeksi. Geran perässä kyllä rohkeni ulos, mutta varmuuden vuoksi piti ylittää este komealla korkealla loikalla. Mira otti kopin  :)

VKOT 47 - 48

Talvi palasi pikkupakkasineen ja se on hyvä. Joulukuun alusta Topsukka sai oman karsinan.  Ensin iltapäivät ja vähitellen sitten yötkin Geran maidontuotantoa hiivuttaen. 

VKO 46

Talvi hävisi jonnekin. Taas on lämmintä ja ruohikot vihreinä. Siispä muistelemaan näiden kuvien avulla edellisviikkojen upeaa varhaistalvea.

Rock_Rose_ja_TopGeras_2016_11.jpg

TopGeras_11_2016.jpg

TopGeras_irvii_11_2016.jpg

Topsu_ja_Gera_2016_11.jpg

VKOT 44 - 45

Mukavia pakkasviikkoja. Varsat ja tammat ovat  edelleen isolla laitumella nautiskelleet elosta laumassa. Minä olen jälleen palannut hevosen selkään ja käyn tunneilla. Pitää alkaa kuntoutus, kun vuoden vaihteessa aloitellaan jälleen Geran kanssa palailua normaaliin elämään:). Varsat vieroitetaan vuoden vaihteessa. - Kotona koiralauma lisääntyi mäykyn pennulla. Pippa aloitti Pihkan ja Hipun opissa kasvamaan talon tavoille. Terhakka pikkuinen otus.

Pippa_ja_Pihka.jpg

VKO 43

Syyslomaviikko ja touhuilua hevosten kanssa. Sateinen viikko. Topsun kanssa treenattiin loimen käyttöä. Oma äippäkin muuttui pelottavaksi fleece-loimeen puettuna. - Topsun kanssa harjoiteltiin kevyen filtin kanssa. Alkujärkytyksestä toivuttuaan alkoi kai sadepäivän päälle lämpö tuntua mukavalta ja Topsu hyväksyi fleecen selkäänsä pienen pyörimisen jälkeen.

Topsukka_ja_fleece.JPGTopsu_fleece_paalla.JPG

VKOT 39- 42

Nyt jäi hevoset taka-alalle, sillä minusta tuli ISOÄITI !!!!! Pieni, suloinen, ihana lapsenlapsi Siiri on vienyt kyllä kaikki ajatukset. Olen täysin sekaisin Siiristä!  Ja tämä tila tulee epäilemättä jatkumaan kera Siiristä sekaisin olevien vanhempien ja muiden isovanhempien :)))

Hevosten kanssa on ollut leppoisaa ongelmatonta laidunelämää edelleen. Gera vaikuttaa välillä vähän väsähtäneeltä - rankkaa on kasvavan varsan kanssa. Karsina vaihtui isompaan, joten mahtuvat mukavammin makoilemaan karsinassaan. Kohta on sitten jo vieroitus edessä. - Topsulla on omia rehuja ja hyvä ruokahalu. Porkkanat ja omenat maistuvat  heinän ohella.  Tästä sitten kouluttelen luotettavaa kouluratsua seuraavat kymmenen vuotta, jos vaikka joku pieni tyttö sattuisi lajista innostumaan =).

VKOT 37 - 38

Laidunelämää.

VKO 36

Tiistaina kavioiden vuolu Geralla ja kavioiden tarkastus Topsulla. Geralla oli ollut kaviopaise, mutta nyt jo jälleen kerran parantunut. Kauniita kelejä ja välillä sateen ropsahduksia. Keskiviikkona pesupäivä. Torstaina piti vaan harjata mutta niin lähti edelleen hilsettä ja karvaa että piti pestä uudestaan. Johan rupesi sukatkin näyttämään jälleen valkoisilta. Vaikka laidunheppa onkin niin onhan se kiva että on puhdas. Torstaina Gera oikein nautti pesusta ja suorastaan vaati lisää lotrausta. Oli kai edellisen päivän pesun jälkeinen mukava olo mielessä. Topsukin on jo oppinut nauttimaan tästä touhusta.

VKOT 33  - 35

Viikot vilistää ohi töiden jälleen alettua. Työmatkalla tuli pyörähdettyä Vilnassa ja Tiina Jennan kanssa hoiti herkkujen antamisen ja rapsuttelun. Viikonloppuisin ehtii käydä laidunaikaan katsomassa. Gera ja Topsu nauttivat kauniin syksyn alun päivistä laumassa. Hieman lienee erimielisyyksiä lauman johtajattaren kanssa kun Geran takapäähän tahtoo tulla hampaan jälkiä.  Muuten rauha maassa.

VKOT 30 - 32

Sadetta ja kuumaa auringonpaistetta. Tammoilla ja varsoilla lokoisia päiviä isolla vihreällä. - TopGerasin sisarpuoli Birkhofissa valittiin varsanäyttelyn parhaaksi arvosanalla 9,6. Tuomarien mukaan todellinen kouluratsujen käyntikorttivarsa. Toivottavasti näillä sisarpuolilla on jotain yhteistä :)

VKO 29

Tällä viikolla varsat pääsivät rallattelemaan isolle laitumelle.

VKO 28

Tiistaina kesän kohokohta eli tammat ja varsat pääsivät laitumelle laumana. Tässä tunnelmia.

Varsat kun tuppaavat enimmäkseen laukkaamaan niin ravia on vaikea saada taltioitua. Tässä kuitenkin pieni näyte hidastettuna.

VKO 27

Heinäkuulle tupsahdettiin lähes huomaamatta. Rauhallista eloa.

VKO 26

Tiistaina Ewan kanssa varsoja ihailemassa. - Tada synnytti Wahlmaneille uuden komean tammavarsan sunnuntaina. Hopella on niin komeat takajalat että niillä tulee pääsemään korkealle. Tallissa on nyt kolmen tammavarsan lauma koossa. Neljättä vielä odotellaan. - Geralla ja Topsukalla kaikki hyvin. - Heinänteko alkoi ja kohta taas on tarjolla hyvää uuden sadon heinää rouskuteltavaksi. Hyvin on kyllä viimekesäinenkin maistunut. Toivottavasti kelit suosii myös tänä kesänä heinäntekoa.

VKO 25

Kaatosateita ja lyhyitä tarhauspäiviä olikin sitten edellisviikon lopun ohjelmana. Ehkä tällä viikolla taas vihreälle. TopGerasin kanssa on harjoiteltu jalkojen nostamista ja suun aukaisemista. Suussa on ihailtavana jo kauniit valkoiset etuhampaat. Gera on vallan upea mammatamma, joka ei enää varsan jokaisesta hötkyilystä hermostu. Paremminkin tuntuu katselevan vain sivusilmällä spurtteja.- Jarkko tarkasti Topsun kaviot. Etukaviot jo hyvässä asennossa. Takakaviot vielä asettumassa.

GT_19062016.jpg

GT_2_19062016.jpgRT_19062016.jpg

VKO 24

Vihreällä ja auringossa pidempiä päivä. Loppuviikosta jo ehkä yhdessä naapurin ja varsansa kanssa laumassa, jos sopu sijaa antaa.

VKO 23

Maanataina aloitettiin totuttelu vihreälle. Talutusmatka piteni ja Topsukka on saanut totutella riimun käyttöön. Se on tosiaan tarpeen tälle pikku bambille, jolla myös on paljon omia ideoita siitä mihin suuntaan lähdettäisiin. Tällä videolla on Topsukalla ikää seitsemän päivää. Hevosjalostusliittoon lähti ilmoitus varsan syntymästä. - Nopeaa toimintaa. Nyt TopGeras onkin jo rekisteröity odottamaan tunnistusta myöhemmin varsakarvan lähdettyä.

TopGeras_rekisteri.JPG

VKO 22

Topakka_ja_Gera_30052016.jpg

Maanantaina 30.5 varhaina aamulla oli sitten Geran mielestä sopiva hetki. Varttia vaille neljä menin kurkkaamaan oven suusta ja Gera makasi karsinassa ponnistellen. Vähän ajan kuluttua näkyi etujalat. Seuraavalla kurkkauksella Gera oli noussut seisomaan ja minä herättelin Miksun paikalle. Hetki odoteltiin ja sitten taas G oli makuulla. Varsa pyristeli jo loppusuoralla. Hetken odottelu ja nurkassa olikin jo varsa ihmeteltävänä. Melko pian nousi ylös ja kun jalat alkoivat toimimaan, alkoi hamuta emää. Meijeri vaan ei tahtonut löytyä. Avustimme Miksun kanssa ja siinä hommassa tosiaan oli kaksi tarpeen. Topsukan sijaan taisin saada Topakan. Sen verran päättäväisesti ja voimalla Topakka päätti itse minne haluaa mennä. Lopulta meijeri löytyi. Loppu aamu suijuikin meijerillä. Gera voi hyvin ja on rauhallinen mammatamma. - Ensimmäinen elämän viikko on sujunut tarhaillessa ja karsinassa. Vauhtia riittää. Mamma vahtaa ja hölkkää perässä kun varsa kokeilee laukkaa ja säntäilee. Perjantaina Topsukka luikahti tarhasta tutkimaan kartanon nurmikoita. Onneksi Gera pysyi tarhassa. Ihania ovat. Ja se nimi on TopGeras! 

-----

Toukokuu lähenee loppuaan ja Geran varsomisen odottelu jatkuu. Merkkejä kyllä on näkyvissä mutta sitkeästi G vaan jaksaa odotella jälkeläistään. Korpparin kissa pitää seuraa uskollisesti varsottajalle.

Gera_29052016.jpg

Kissa.jpg

VKO 21

Korpikylan_aamu.jpg

Joskus on hyvä herätä aamulla varhain. Kevään tunnelma on upea lintujen laulun täyttäessä äänimaiseman auringon noustessa maalaismaisemassa. Hevosten torkkuessa aamu-usvassa, tuomen tuoksussa...

Nyt siis + 1 vko ja odotus jatkuu. Maanantain vastaisena yönä tunnelma tallissa oli rauhallisen rento. Puoli kolmelta kuului vain heinän rouskutusta ja naapurikarsinasta kuorsausta. Geran täti toisessa karsinassa alkaa myös olla jo valmis varsomaan. Gera saanee siis uuden serkun Voltairen jälkeläisten joukkoon. Mukavahan se on näin sukulaistammojen kesken rauhassa odotella. Kumpikohan ehtii ensin? - Ti, ke, to yöt - uneliaita tammoja talli täynnä. Joku rouskutteli, toinen kuorsasi, yksi makuulla, toiset seisten... nytpä tiedän mitä tallissa tapahtuu yöllä :)  -   "A watched mare never foals." Pitääköhän tämä sanonta tälläkin kertaa paikkansa? Vaan minä jatkan varovaisia kurkkauksia ja toivon että jollain käynnillä karsinassa olisikin jo Topsukka tavattavissa. - Geran maltti on ollut silminnähtävää. Ehkä sekin tietää sanonnat että "hätäilemällä syntyy vain k.....ä varsoja" ja että "hiljaa hyvä tulee". - Perjantaina aamu alkoi sateisena ja Geran varsomisen odotus jatkui...ja jatkuu edelleen sunnuntainakin. Onneksi kelit paranee.

VKO 20

Viis mistään lasketuista ajoista. Varsoa voi + - 1 kk lasketusta ajasta ihan normaalisti. Gera nautti viikonvaihteen Korpikylän Springtourin säpinästä uneliaasti rinteestä kisoja seuraten torstaista - sunnuntaihin. Minä myös. Olihan se varsottajana mukava seurata kisasäpinää ja välillä käydä päivisin kotihommia hoitelemassa.

VKO 19

Viikon lopussa häämöttää laskettu aika. Keskiviikkona sitten ilmestyikin jo pienet tipat nisiin.  Taitaa tyttö olla täsmällistä laatua 😊 Nyt alkaa jo vähän jännittää. 

Gera_toukokuun_alussa_2016.jpg

VKOT 17 - 18

Rauhallinen meno jatkunut edelleen. Onneksi vihdoinkin alkoi lämpenemään. Ehkä se lämpö saa vauhtia varsantekoon.

VKO 16

Harjailua ja herkkujen syöttelyä. Geran maha on jo melkoisen komea. Varsa tömistelee mahassa. Geran utareet ovat täyttyneet jo toista viikkoa eli jotain on tapahtumassa. - Sulho Topas kävi Pforzheimissa voittamassa luokkansa viikonvaihteessa. - Rauhallinen viikko jatkunut. Toivottavasti sama meno jatkuu vielä kolmisen viikkoa ainakin.  

VKO 15

Viikko vierähti edelleen rauhallisen odottelun merkeissä. Jarkko kävi ottamassa kuitenkin jo kengät pois eli pientä varautumista kuitenkin. Vielä nelisen viikkoa aikaa laskettuun aikaan, mutta tammahan voi varsoa +- 1 kk lasketusta ajasta ihan normaalisti. - Tästä siis näytteen antoi naapurikarsinan Tikarette varhaisella varsallaan viime viikolla. Ruusu on jo vankistunut ja trenailee käytäväkävelyillä Tikareten opastuksella.

VKO 14

Vihdoinkin talvi on ohi. Korpparin kentällä on hyvä kävellä ja kelit ovat suosineet. Tänään keskiviikkona jo 15 astetta lämmintä.  - Gestüt Birkhof mainostaa orejaan tämän kevään tammoille. Tässä Geran nuoren etäsuhdesulhasen Topaksen tuore mainosvideo. Topas on tänä vuonna 5 v.  Nuori ori siis vielä. Pariskunnan jälkeläistä odotellaan maailmaan 15.5 paikkeilla.  - Korpparin "synnytysosastolla" on vielä rauhallista. Yksi tammakavereista on  jo kyllä vähän ilmoitellut että kevään ensimmäinen varsa sattaisi olla lähiviikkoina syntymässä. - Tikarette päätti sitten yllättää ja synnytti Leväsille Ruusun reippaasti etuajassa. - Toivottavasti Gera malttaa odottaa vähän pidempään.

VKOT 12 - 13

Kaikki hyvin. Kävelyä ja herkkuja.

Gera_maaliskuu_2016.jpg

VKO 11

Gera_kevat_2016.JPG

Vähän tepastelua, tiistaina kengitys ja torstaina viimeinen virusaborttirokotus. Yhteydenottoja varsaan pitämällä kättä mahan alla. Gera on jo tottunut uteliaisuuteeni. Siellähän se varsa tuntuu pyörivän niin että tömisee:). Kirjeenvaihtoa Birkhofin kanssa. Kuvaa odottelevat varsasta.  Jos Totilas-Topas perimä kiinnostaa niin yksi satsi olisi Orimattilassa käytettävissä toiselle tammalle. Topasin emälinjasta löytyy myös Saksassa arvostettu kantatamma Finnländerin. P. 050-348 2511.

VKOT 9 - 10

Nyt vaan rauhallista odottelua ja kevyttä liikuntaa. Tästä voi käydä katsomassa, miltä Geran tulevan varsan isäori Topas näytti viime viikonvaihteessa orinäyttelyssä. Shown viimeinen esiintyjä!!! :)))  Vielä 5 v. mutta esiintynyt jo, jos oikein ymmärsin,  huikean ihmisjoukon edessä 12-vuotiaan ratsastajan kanssa Aachenissa.

VKOT 6 - 8Umpihankikavelya.jpg

Välillä kävelyä hyvässä kelissä kentällä hangessa. Hyvää jumppaa meille molemmille. Liisi kävi liikuttamassa selästä käsin mutta muuten on mennyt melkein lekottelun merkeissä taas viimeinen viikko. Flunssaviruksia on useampiakin näköjään liikkeellä ja minulla nyt menossa nro 2. Ensi viikolla lomaviikko, joten toivottavasti kelit suosii ja kunto on palannut normaaliksi minulla. Ensi viikolla ohjelmassa myös muutto varsomistallin puolelle sopivaa bakteerikantaa karsinaan kasvattamaan. - Birkhof päivitti orikuvastonsa ja Topaksen viime vuoden saavutuksetkin on pävitettynä sivullaan.  Topaksen ensimmäinen 2016 varsa syntyi Saksassa. Tästä voi kurkata. Näyttää äippäkin vähän Geralta niin jotta tällainenkohan sieltä on tulossa? Toukokuun 15 pvän paikkeilla sitten.

VKO 5

Geralla lepopäivät herkuttelun merkeissä jatkuvat ja minulla lenssu, joka on vienyt voimat jatkaa kävelylenkkejä Geran kanssa. Toivottavasti taas pian päästään kuntoilemaan. Pikku Topsukka lähettelee terveisiä mahan alta, kun oikeassa kohdassa kättään pitää. Tosin Gera on enimmäkseen eri mieltä moisen uteliaisuuden soveliaisuudesta. Kaviota tulee, jos liikaa hiplaa :)  - Geran aputytöt ovat vähentyneet kriittiseen pisteeseen. Opiskelut vievät tyttöjä ja nyt olisi kyllä tarvetta mielellään uudelle ajokortilliselle apulaiselle,  joka jaksaisi rapsutella ja helliä sekä kävellä Geran kanssa ympyrää.

VKOT 2 - 4

Tammikuun toisella viikolla lähdin työmatkalle Southamptoniin. Puolitoista viikkoa vierähti siellä palellessa. Vaikka Suomessa olikin - 20 astetta pakkasta niin sisällä sentään oli lämmintä. Briteissä talot on eristykseltään ja lämmitykseltään kevyttekoisia ja kun pikkupakkaset saapui sinnekin niin olihan kylmä niin hotellissa kuin yliopistollakin. Otolliset olot virusten iskeä ja niinhän sieltä palasin kurkku kipeänä ja ääni kateissa.

Gera vietti työmatkan ajan leppoisaa eloa Jennan, Merjan ja Tiinan hyvässä hoivassa. Geran maha kasvaa ja pitää alkaa syötellä lisärehua. Kolme viimeistä kuukautta ennen varsan syntymää ovat varsinaisia kasvukuukausia. Leena kävi antamassa toisen virusaborttirokotuksen. Muuten jatketaan kävelyä talutellen ja Jenna joutaessaan liikuttelee reippaammin selästä käsin.

VK0 1

Vuosi vaihtui kiristyvässä pakkasessa. Vihdoinkin talvi alkoi Lahdessa. Sisäloimi käyttöön ja astetta paksumpi ulkoloimi rekille tarjolle, jos vaikka paukkupakkaset alkaisi. - Uudenvuodenpäivänä oli varsin rauhallinen Gera taluteltavana vaikka karsinassa piti kyllä vahtia, poksahtaisko ikkunan takana vielä raketteja.