Tällä viikolla 2018

VKO 52

Hyvää vuoden loppua! Vuoden viimeinen viikko alkoi lomaillessa. Lomalenssu iski minulle, Geralle vatsanväänteet, ja menohalut oli molemmilta poissa. Lepo tekee hyvää niin hevosille kuin ihmisille. Sitten suunta Hankkijaan ostamaan Geran vatsanpuruihin passeleja aineksia. Kun vaan tietäisi mitä? Hevonen on niin monimutkainen otus, että teet niin tai näin, niin usein tuntuu, että väärinpäin. Vaan kokeillaan ja liikutellaan kevyesti taas kerran.Yleensä lepo ei ole haitaksi ollut. Gera on aina ollut herkästi laihtuva, ja sellaisena pysyy. Sinimailaset mm. nyppii eroon rehuista.  Toisin on tyttärensä Topsu. Topsu tuntuu hyödyntävän jokaikisen heinänkorren ravintoarvot. Keskimäärin siis menee hyvin.   =)

Ritva_Topsu_ja_Hippu.jpg

VKO 50 -51

Ratsastusta haittasi pahasti työt edellisviikolla, ja vielä joku ihme viruksen jälkiviritys minulla. Nyt on joululoma alkanut ja meno tuntuu mukavalta niin Gerasta kuin minustakin. Topsu jatkaa tyytyväistä eloaan Rokkarin ja Hipun seurassa. Normimenoa siis, joten asiat hyvin :) - Lauantaina on pimeän talven huipennus eli talvipäivänseisaus! Sitten siitä alkaa taas valo lisääntyä, ja tarhankin näkee siivota päivä päivältä paremmin. On tätä odotettukin.

VKO 49

Sunnuntaina ja maanantaina Geran kanssa omia aikoja maneesissa. Uudessa maneesissa tuntuu laukkakin irtoavan paremmin. Aina kun on vähän enemmän säpinää, ja mielellään esteitä hyppääviä kavereita niin Gerakin liikkuu iloisesti. Topsun kanssa treenailtiin myös sunnuntaina ohjas-ajoa Johannan komennolla. - Keskiviikkona Liisa kävi rokottamassa Geran ja hoiti sekä Topsun että Geran hampaat. - Geralla kepeä loppuviikko rokotuksen päälle. - Topsu käyttäytyi jälleen mallikkaasti hammastarkastuksessa, vaikka ihan vieraassa karsinassa kilpatallin puolella hoidettiinkin. Sydän pompotti kyllä, mutta rauhoituspiikin laitto sujui helposti. Sen jälkeen tietty ramasi niin, ettei hamapaiden tarkistus tuottanut ongelmaa. Maaliskuisen sudenhampaiden poiston jäljet olivat hyvin parantuneet. Nyt odotellaan rautahampaiden puhkeamista. - Topsu oli lähettänyt siimahännille tiedotteen, ettei hänen karsinaansa kannata tulla aterioimaan. Kaviosta tulee ja henki lähtee. Edesmennyt ruokarosvo oli löytynyt yhtenä aamuna karsinan siivouksen yhteydessä.

VKOT 47 - 48

Nämä viikot oli töissä matalalentoa. Uusi flunssa ja simätulehdus nro xxx lisäksi päällä. Tytöt hoiti hevoset enimmäkseen. Mutta nyt taas itsekin satulassa. - Uusi aloitus Asapin ja Tiinan seurassa vanhassa maneesissa lauantaina sujui kohtalaisesti. Lopuksi Gera jo liikkuikin ihan mukavasti. Vanha rouva vaatii selvästi jo pidemmät verryttelyt alle ennen töihin ryhtymistä. 

VKOT 42 - 46

Nyt on taas ollut mukava käydä tunneilla saamassa potkua touhuun. Geran meno vaihtelevaa kuin vuoristoradalla. Joku päivä alla on aivan super hieno Gera omalla moottorilla. Seuraavana päivänä sitten yhteistyöstä kieltäytyvä jääränperä. Vanhalla rouvalla taitaa tämän vuoden heinien vaihtelevuus tuottaa vatsanpuruja, jotka sitten näkyy käytöksessä. Nyt täytyy kuunnella tarkkaan, millä mielellä hevonen on. Kuka sitä nyt kupru vatsassa iloisesti laukkaa? Ei kukaan. - Topsu sen sijaan syö heinät kuin heinät ja elelee pulleasti viimeistä vapaata ja villiä varsavuottaan. Toki perusasioiden opettelua on ohjelmassa, mutta sitten ensi vuonna odottaa se suuri päivä, kun ratsastajaa pitää alkaa kuskata selässä. 

VKOT 36 - 41

Kovin vähän on kerrottavaa hevosasioista näiltä viikoilta. Murtunut kakkosvarpaan luu piti poissa satulasta syyskuun lopulle, kun jalka oli kipeänä ja turvoksissa. Sitten olikin riemukasta päästä taas ratsastamaan ja tunneille Geran kanssa. Topsun kanssa on touhuiltu samaan malliin. Toistoa, toistoa... ja ohjasajo alkaa olla jo tuttua puuhaa Topsulle. 

Topsu_ja_Johanna_ohjasajoa.JPG

Topsun isä Topas oli saanut kuvansa St Georg lehteen maininnalla "niin kisoissa kuin jalostuksessa korkeassa kurssissa". Tässä tämän seitsenvuotiaan esittely viime kevään orinäyttelyssä. 

VKO 32 - 35

Jarkko_kengittaa_Topsua_2v.jpegTopsu ja Jarkko kavioiden vuolussa. 

Elokuussa lämmintä riitti edelleen. Uskomaton kesä! - Minulta ratsastelut loppui elokuun alussa lyhyeen, kun pieni onneton luu päätti murtua kakkosvarpaan tyvestä. Crocsit jalassa viinimarjojen kurottelu pensaista ei ollut ihan fiksua. Pehmeät pohjat antaa periksi.  Pari päivää marjojen poimintaa, ja loputuloksena rasitusmurtuma. Jalustinta ei nyt voi päkiällä pitää. - Geraa ovat sitten ratsastaneet Ronja ja Linda vuoroon. Onneksi on näitä osaavia nuoria naisia tallilla. - Topsun elo sujui elokussa edelleen enimmäkseen helteessä lekotellen. Rokotusta ja kavioiden vuolua ja vähän juoksutustreeniä. Kavioiden vuolu sujuu jo rutiinilla Jarkon rauhallisilla otteilla. Samoin juoksutus Johannan rauhallisen määrätietoisessa opetuksessa. 

VKO 26 - 31

Heinäkuu huh, huh helteet! Uskomaton hellekesä sen kun jatkuu ja on aiheuttanut ratsastajille päänvaivaa. Hevoset on Korpparissa laitettu tarhaan varhaisina aamun tunteina ja tuotu jo puolin päivin sisään jäähdyttelemään. Normaalisti kesät lähes tyhjinä seivoville viileille maneeseille on ollut käyttäjiä runsaasti. Kentällä on kertakaikkiaan paistunut. Tähän kun lisää pari lomalenssua ja niin omat ratsastelut ovat jääneet vähiin, ja tytöt ovat hoitaneet liikuttamista.  Kun vihdoin tokenin, päädyin Anun puomitunnille. Anun puomit eivät olleetkaan kaivettuna maan alle. Niinpä  sitten vuosien tauon jälkeen hyppelimme pieniä ristikoita ja pystyjä koulusatulan tuella. Tyyli vapaa :)))

Topsun elämä on sujunut kavereiden kanssa vuoroon vihreällä laitumella, tarhassa  ja viilennystauoilla tallissa.

VKO 18 - 25

Opettajan touko-kesäkuu on kiireistä aikaa ja näyttää taas päivityksetkin siltä, että sivun otsikko pitäisi muttaa "tässä kuussa" sivuksi :) -  Geran ja Topsun kanssa kuitenkin on ehditty touhuilla normaalisti. Ratsastustunteja on Geran kanssa kaksi viikossa, sillä onhan se homma niin paljon tehokkaampaa ohjatusti Anun reipastahtisilla tunneilla. 

Topsun kanssa on jatkettu peruskoulun 2. luokan opintoja eli juoksutusta, outoihin asioihin tutustumista ja ohjasajoa Johannan opetuksessa.

Johanna_ja_Topsu

Enimmäkseen Topsun päivät kuitenkin kuluu tarhassa Rokkarin ja Hipun kanssa syöden ja seurustellen. 

VKO 18

Tällä viikolla päästiin vauhtiin Topsun koulutuksessa. Aloituskerralla Topsu tutustui maneesin kaikkiin jännittäviin asioihin lähtien lantaämpäreistä päättyen muoviseen Geopat-paaliin. Toki maneesissa on jo vierailtu aiemminkin monta kertaa, mutta joka kerta siellä on jotain uutta ja ihmeellistä. Sitten harjoiteltiin juoksutusta. Johannan rauhallisilla otteilla homma sujui hallitusti, ja Topsu rentoutui ja nautti lopulta leikeistä silminnähden. - Geran kanssa normiviikko. Kentällä Gera liikkuu nyt mukavasti. Laukka pyörii ja hevonen on tyytyväinen. Anun tehotunneilla on käyty hakemassa menoon ryhtiä. 

VKOT 14 - 17

Ronja_ja_Gera_22042018.jpg Ronja ja Gera

Huhtikuun alku meni minulta vielä toipilaana, mutta vähitellen päästiin taas Geran kanssa treenihin kiinni. Torstaisin Anu Tapion tunneilla on tekemisen meininki. Tätikin saa uutta puhtia niin henkiseen kuin fyysiseen ryhtiin hevosen selässä. Olot Korpprissa ovat mitä mahtavimmat, kun taas ollaan talven jälkeen päästy isolle kentälle laukkailemaan. 

Ronja ja Gera starttasivat ensimmäisissä yhteisissä koulukisoissaan ja tulosta syntyi. Tarkka siisti rata, ja neljäs sija prosenteilla 66,2%.

 

Topsun kanssa on aloiteltu hiljalleen treenejä kohti aikuisuutta. Kaikenlaisiin kevätasusteisiin pitää tottua. Tavoitteena on ohjasajolle opetus kevään ja kesän aikana. 

Topsu_huhtikuu_2018.JPG

VKOT 10 - 13

Topsu_maaliskuu_2018.JPG

Hevosilla on riittänyt aurinkoa ja D-vitamiinia. 

Niin se hurahti maaliskuukin loppua kohti kovaa vauhtia. Geraa on pääasiassa ratsastanut Ronja ja minä ole taistellut flunssan kourissa. Liisa Urm kävi tarkastamassa hevosten hampaat. Geralle riitti raspaus, mutta Topsulle oli tullut aika vetää sudenhampaat pois. Tiukassa olivat mutta huolellisen irroittelun jälkeen lähtivät nätisti. Toinen oli kaareva ja olisi varmasti aiheuttanut harmia, joten oli hyvä hetki hoitaa homma pois päiväjärjestyksestä. . 

Topsun_sudenhampaat2.JPG

VKOT 4 - 9

Siinähän se tammikuu hurahti ja samaa vauhtia helmikuukin. Geralla on ollut pientä vatsavaivaa ja vähän syystä lomailua välillä. Nyt taas on palattu normitreeniin, mitä nyt omistajaa on vähän välillä laiskottanut.  Geran otsa on parantunut hyvin ja karvat kasvavat kovaa vauhtia takaisin. Kohta ei enää huomaa mitään. Topsun elämä on sujunut normaalein kuvioin pikkutammojen laumassa. 

VKO 3

Viikko alkoi pienellä järkytyksellä, kun Gera oli ilmeisesti aamulla tallista tultuaan hinkannut vielä tallinkosteaa otsaansa rauta-aitaan. Karvat löytyi portin pielestä. Kiinnihän ne karvat kovalla pakkasella tarttuu, ja kun irti repäisee niin jälki on rumaa. Muutamassa päivässä on jo kuitenkin paraneminen päässyt hyvään vauhtiin, eikä ihovamma treenejä haittaa. 


G_paavamma_15012018.jpgG_paa_paranee_19012018.JPG

Tiistaina oli Geralla ohjelmassa kengitys ja Topsulla kavioiden vuolu. Topsu on Jarkon käsittelyssä kuin vanha tekijä näissä hommissa. Kavio nousee eikä hötkyillä tarvitse. Tuntuu suorastaan nautiskelevan tästäkin hoivasta.  :)

VKOT 1 ja 2

Korpikylän maisemat ovat olleet uskomattoman kauniit vuoden alussa. Sama maisema näyttää eri päivinä aivan erilaiselta .Upeat värit usvassa luovat sadunomaista tunnelmaa. 

Talvinen_usva_korpparissa_2018.JPGAurinkisen_paivan_usva_korpikylassa_2018.JPG

Maisemien ihailun ohessa vuoden alku on sujunut arkisessa aherruksessa. Geralla ja Topsulla kaikki hyvin. Geran kanssa on harrastettu normaalisti maneesissa.- Johanna kävi vuosien tauon jälkeen testailemassa Geran säätöjä.  Kaikki vanhat jutut löytyi kyllä hetkessä. 

Gera_maneesissa_2018_tammikuu.JPG

Topsun kanssa on totuteltu mm. suihkepullon suhinaan. Topsun mielestä hajusteiden käyttö oli tosi hyvä juttu. Harja ja häntä kiiltää ja "hajuveden" käyttö miellytti kovasti. 

Topsu_tutustuu_suihkepulloon.JPG

Topsu on myös päässyt maneesiin juoksemaan kavereiden kanssa. Kokeiltiin irtohypytystä. Alla näyte hyppelöistä.