VKOT 51 - 52

Jouluviikot kuluivat Topua kuntouttaessa. Pääosin kaikki kunnossa, mutta oikeassa kierrossa on pientä sanomista. Laukka vaihtuu puomilla eikä väistöt toiseen suuntaan maistu.

Gera pääsi tänä vuonna vihreille niityille. Tässä Geran muistolle kymmenen vuoden takaiselta videolta hetkiä.

VKOT 46 - 50

Samaa menoa jatkui nämäkin viikot. Alkuun oli hyvä jakso ja jo niin normaalia, että mukaan mahtui yksi hyvä valmennuskin. Sitten tuli taas takapakkia ja epämääräistä ontumaa. Nyt sitten ohjelmassa on ohjas-ajoa, kevennellen ravia ja kevyessä istunnassa laukkaa suorilla. Kuntoutus jatkuu.

VKOT 41 - 45

Näistä viikoista ei juuri ihmeempää kertomista ole. Hiljaa ja rauhallisesti on yritetty kuntouttaa Topua kohti normitreeniä. Välillä on mennyt hyvin ja sitten välillä on tullut takapakkia. Hieronnassa kävi ilmi, että takalisto on kokolailla kireänä. Selkä tuntuu myös vielä vaivaavan. Epäilys on, että on kesän takajalkojen vammojen jälkeen Topu on aristanut takapäätään ja liikkunut jännittäen. Tuntuu loogiselta. Nyt vaan pitäisi saada selkä rennoksi ja toimimaan. - Satula vaihdettiin ja nyt yritetään käyttää uutta Bussen koulusatulaa ja vanhaa Pessoan estesatulaa vaihdellen.

VKOT 39 - 40

Klinikalla käytiin ja oikeastaan saatiin hyviä uutisia. Topun etujalat on kunnossa, mutta takajaloissa kintereissä oli pientä sanomista. Kintreisiin piikitettiin kortisonia. Ontuman aiheuttajaksi todettiin satula ja sen lantionseudulle aiheuttamat ongelmat. Lantionseudulle tehtiin mesoterapia. Ohjeena viikko kävelyä, viikko selästä kävelyä ja sitten kevyellä otteella ravaamaan ja viiden viikon päästä laukkaa. Muutaman viikon pästä voidaan toivottavasti siirtyä pikkuhiljaa ja varovasti kohti normaalia treeniä. Elokuussa tarkastettu satula menee kyllä nyt vaihtoon. Topu on kasvanut vähän korkeutta ja on takakorkea, mutta enemmänkin on tullut ympärysmittaa.

VKOT 34 - 38

Kati ja topu pompputreenissä.

Taas kävellään...

Alkuun tämä jakso sujui hyvin ja Topu tuntui liikkuvan oikein hienosti. Satulatkin tarkastettiin asiantuntijan kanssa. - Sitten tuli takajalkaan pieni pintahaava tarhassa rikotun aidan putken kannattimesta. No se ei haitannut menoa. - Kengityksen jälkeen taas ilmestyi ontuma ja se tiesi kävelytystä. Kengityksessä muokattiin vielä vähän etukavioita pystympään ja samoin takakavioita. Takakavioiden osalta oikaistiin myös sivusuunnassa astuntaa. Tämä operaatio saattaa tietty olla syynä ontumaan. Pitää tottua uusiin asentoihin.  Ontuman takia käveltiin ja kylmättiin ja tämä tuntui tehoavankin hoitona. Muutama kerta taas puhtaalla ravilla, kunnes jälleen Topu alkoi ontua. Nyt sitten mennään  klinikalle ihmettelemään syytä. Jalat eivät ole turvoksissa eikä lämpimät. Muutenkin Topua saa kopeloida joka puolelta ilman reaktiota. Jotain tulehdusta epäillään. Vasen etujalka arvailuissa johdossa. 

VKOT 31 - 33

Näinä viikkoina Topu on treenaillut hiljalleen kohti normitreeniä. Kaikki tuntuu nyt hyvältä. Itse kävin ekaa kertaa Topun selässä. Ihanalta tuntui tämä suuri hetki. 

Topun selässä ekaa kertaa

Kati maastolenkillä Topun kanssa

Topun halailua

VKOT 28 - 30

Topun haavojen hoitamista ja kävelytystä helteen helliessä.  Haavat käytiin tarkastamassa Orivetilla Orimattilassa. Ne olivat parantuneet hyvin. Syvimmästä haavasta poistettiin vähän liikalihaa ja haavaa hoidellaan edelleen. - Samalla käynnillä kuvattiin jalat keskikesän ontuman takia. Pientä sidekudoksen paksuuntumista löytyi vasemmasta etujalasta, mutta muuten oli kaikki oikein hyvällä tolalla. Ratkaisuksi eläinlääkäri suositti etukavioiden vuolemista reippaammin ja kengän siirtoa taaksepäin painon jakamiseksi tasaisemmin pois kannoilta. Tuumasta toimeen. Nyt on etukaviot fiksattu hieman uuteen asentoon ja taas aloitellaan varovasti normaaliin treeniin paluuta.Takamatkaa on kisakentille reippaasti. Treenejä tehdään nyt kevyellä kädellä. Ehkä tämän kesän kisakausi voisi alkaa vaikka syyskuussa. :)
Topun isä Topas myytiin Saksasta Birkhofin tallilta Itävaltaan olympiaratsastaja Victoria Max-Theurerille. (Linkki) Toivotaan, että Topas nähdään joskus tulevaisuudessa isommissa kisoissa jälleen. 

VKOT 25 - 27

Näinä viikkoina on saatu nauttia ennätyshelteistä. Hevoset on Korpparissa monena päivänä viety kuumuuden takia tarhoihin jo aamuvarhaisella ja tuotu varhemmin päivällä takaisin talliin jäähdyttelemään. 

Topu on saanut nauttia suihkuttelusta viileällä vedellä. Jakso on muutenkin mennyt kevyissä merkeissä, kun välillä ilmaantuva ontuma on vaivannut Topua. Maria eläinlääkärin kanssa sitä tutkittiin ja paikannettiin vasemman etujalan vuohiseen. Nyt on hoidettu ja vietetty lepotaukoa. 

Juuri kun aloiteltiin uudelleen paluuta normaaliin kävi harmittava vahinko. Topu pelästyi tarhaan vietäessä jotain, ehkä ampparia ja sai sotkettua jalkansa tarhan porttiin. Seurauksena oli ikävän näköiset haavat takajaloissa. Paikalle piti kutsua eläinlääkäri paikkailemaan. Onneksi taidettiin selviytyä pahemmalta, sillä haavat näyttivät olevan kuitenkin pääosin pintahaavoja, vaikka kamalilta näyttivätkin. Haavojen putsaukset ja sidokset tehtiin rauhoituksessa. Nyt voi todeta, että hyvin lähtivät paranemaan, vaikka hautova keli tekee haavojen hoidosta entistä tarkempaa hommaa. Koputetaan puuta. Antibioottikuurilla yritetään varmistaa, ettei tulehdukset pääse jylläämään. Torstaina kontrolli Orivetilla Orimattilassa. 

Topu tässä jo pinkeissä pinteleissään haavat putsattuna ja sidottuna.

Seuraavana aamuna löytyi tallilta jo taas onnellinen Topu.

VKO 24

TopGeras 5 v.

Näillä sivuilla tarina jatkuu nyt TopGerasin kanssa. Hienon varsan Gera teki. Topsu on nyt 5 v. ja aloittelee kilpauraansa.

Topulle on isänsä puolelta toivottavasti tulleet hyvät geenit. Tänä viikonloppuna Topas arvioitiin FEI:n Grand Prix Specialissa (linkki) "yllätyskakkoseksi", jolla ei vielä ole tätä ennen ollut kansainväisiä meriittejä. Nyt on. Hienosti tulivat Nicole Casper ja Topas toisiksi heti Isabell Werthin ja Emilion jälkeen.

VKO 23

Vaikean päätöksen viikko. Oli tullut aika päästää Gera vihreille niityille. 

VKOT 19 - 22

Nämä viikot kuluivat normaaleissa treeneissä Topsun kanssa. Geran osalta oli kyllä todettava, että jalkaongelmat pahenivat päivä päivältä. Laukka sujui mutta ravi ei ollut enää puhdasta ja oikea etujalka turpoili ja paksuuntui. Kylmäystä ja hoitoa. 

VKO 18

Tällä viikolla minulta vei ajan kotona tehty  ikkunaremontti. 50-luvun talossa riittää tekemistä :) 

Geralla ratsasti tällä viikolla Noora. Nooran ja Geran välit ovat vallan hyvällä tolalla. Tämän voi todeta alla olevalta videolta.Hevosen luottamuksen ansaitseminen on tavoittelemisen arvoinen juttu. 

Johannan ja Topun kanssa käytiin sunnuntaina Orivetin maneesissa rataharjoituksissa. Aina ei voi mennä putkeen. Topu jännittyi selvästi tilanteesta, kun tultiin kirkkaasta auringonpaisteesta hämärään maneesiin, jossa oli hälyä, ihmisiä ja musiikkia. Oli aika levotonta menoa. Lopuksi Topun rauhoittelua ja siirtymiä Irmeli Summasen opastuksella. 

VKOT 14 - 17

Treeniä, treeniä Koronan pitäessä liikkumisen nollilla. Vaan tulihan sekin päivä kun päästiin liikkeelle. Johanna ja Topu kävivät näyttämässä taitojaan Takkulan kisoissa Ira Aaltoselle. Topu teki kuuliaisesti ja luottavaisesti töitä Johannan kanssa ja sai hienosti lopputulokseksi 66 %. Kyseessä oli varsinaisten luokkien ulkopuolella ratsastettava valinnainen ohjelma. 

VKOT 5 - 13

Viikot ja kuukaudet ovat vaan hurahdelleet ohi. Korona on hiljentänyt kilpailutoiminnan. Sitä odotellessa vain treenaillaan. Muutoin on mennyt molempien hevosten kanssa hyvin normaalin elämän malliin paitisi että maaliskuun lopulla Topulle iski jälleen kerran ähky. Letkutusta ja tippaa ja onneksi taas helpotti.  Topu oli vielä viikon päivät kevyellä ruoalla ja liikutuksella, mutta nyt taas on palailtu normaaliin treeniin.- Geralle välillä ruoka maistuu ja välillä ei. Normaalit kevätkuviot nämäkin.  Videolla välähdyksiä Topun treeneistä. Tarkkasilmäinen löytää kyllä videolta Gerankin :) 


VKOT 1 - 4

Tammikuu sujui normaaleissa kuvioissa. Vuosi alkoi Topsulla Suski Fagerströmin estetreenillä ja ja jatkui Emilia Kaikkosen valmennuksissa Johannan kanssa. Viikko-ohjelmaan lisättiin Johannan treenien  lisäksi yksi päivä lisää Katin kanssa, sillä 5 v. kausi alkoi ja kuntoa ja lihaksia molempia pitäisi hiljalleen kasvattaa. Geran kanssa normaalia rentoa menoa ja Gera pääsi Minjan kanssa mastoonkin. Hienot talvikelit tänä vuonna.